CIASTO CYTRYNOWE EMILI

Składniki;

Biszkopt :
6 jajek
1 szklanka cukru
3 duże budynie śmietankowe bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa;

1/2 litra śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki cytrynowe

Ponadto;

dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe

Wykonanie;

Ciasto cytrynowe ;
Biszkopt :

Białka ubić na pianę z 1 szklanką cukru, dodać żółtka dalej ubijać,dodając budynie śmietankowe wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie
łyżką aby piana nie opadła. Biszkopt wylać do foremki prostokątnej wysmarowanej tłuszczem,lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 30 minut w nagrzanym piekarniku w 180 C.

Masa;

Śmietanę ubić na pianę z cukrem pudrem dodać do tego 2 serki homogenizowane waniliowe zmiksować. Na koniec do kremu dodać gęstniejące zimne galaretki cytrynowe rozpuszczone wcześniej w 1 szklance wrzącej wody.Wszystko jeszcze raz zmiksował żeby składniki się wszystkie połączyły.

Biszkopt przekroić na pół,wyłożyć masę kremową rozsmarować, przykryć druga połówka ciasta.
Na wierzchu ciasta rozsmarować dżem brzoskwiniowy i posypać wiórkami kokosowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *