Składniki;
150g. mrożonej mieszanki warzywnej
100g. miękkiego masła
2 jajka
250g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml.mleka3,2%
150 g. startego sera edamskiego
sól
pieprz mielony
200g. miąższu awokado
100g. gęstej śmietany
1 łyżeczka soku z limonki
Wykonanie;
Warzywa rozmrozić.Masło utrzeć na puszystą masę, dodać jajko i wymieszać.Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wymieszać.Dodać warzywa i starty ser, doprawić solą i pieprzem.Wysmarowaną tłuszczem formę do muffinek wypełnić ciastem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C.około 30 minut.Po wyjęciu z piecz wystudzić na kratce kuchennej.Awokado zmiksować ze śmietaną i sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.Muffinki podawać z dipem.