Składniki;
1/2 kg. mąki pszennej
5 dag. drożdży
3 jajka
15 dag. masła
1cukier waniliowy mały
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
Ponadto;
marmolada
Wykonanie;
Mąkę wsypać do miski, dodać ciepłe masło, jajka, sól, cukry i drożdże, a na koniec śmietanę. Dokładnie wyrobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę, dobrze zapakowane , aby nie wyschło. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą część rozwałkować na koło.
Koło z ciasta podzielić na 8 trójkątów i na każdym u szerszej podstawy położyć łyżeczkę marmolady. Zawijać od podstawy z marmoladą do wierzchołka. Zawinięte i ułożone na papierze do pieczenia,rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C. 15-20 minut.