Składniki;
30 dag.mąki orkiszowej typ 630 lub 650
15 dag.mąki pszennej
450ml letniej wody
7g drożdży instant
1/2szklanki szklanki otrąb
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4szklanki pestek dyni
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
Dodatkowo;
1 żółtko
mleko do posmarowania chleba
Wykonanie;
W misce wymieszać suche składniki, mąki, drożdże, ziarna słonecznika, pestki dyni, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Nie trzeba długo mieszać, tylko do połączenia się wszystkich składników. Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, stawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piec około 55-60 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.