Składniki;

Ciasto;

1/2kg. maki pszennej
15 dag. masła
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 dag. Drożdży
200 ml. ciepłego mleka
szczypta soli

Masa makowa;

40 dag. mielonego maku
2 łyżki masła o temp. pokojowej
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
20 dag. rodzynek
50 ml. rumu
15 dag.płatków migdałowych
15 dag.orzechów laskowych
3 białka
1 -2 łyżki kopiate marmolady
4 łyżki cukru

Wykonanie;

Ciasto;

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru po czym dodać 1/3 szklanki ciepłego mleka zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli oraz pozostały cukier. Wlać wyrośnięte drożdże, mleko i żółtka. Całość zagnieść po czym wlać roztopione letnie masło. Zagniatać aż masło wpije się w ciasto i będzie odchodziło od rąk .Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do jego podwojenia. Po wyrośnięciu rozwałkować na dwa cienkie placki po czym nałożyć masę makową, zostawiając 1-2 cm. wolnego brzegu. Ciasto z masą zawinąć w rulon oraz luźno w papier pergaminowy końce nie zawijać w papier.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C. na około 35-40 minut Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami .

Wykonanie;

Mak;

Orzechy włożyć do woreczka i potłuc lub pokroić. Do maku dodać miód, cukier waniliowy, rum, masło, marmoladę oraz pozostałe bakalie. Na samym końcu dodać ubite ze szczyptą soli białka. Całość dosłodzić do smaku i delikatnie wymieszać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *