Składniki;
1/2 kg. sera półtłustego
10 dag. masła
10 dag. cukru
2 jajka
3płaskie łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 ml. aromatu waniliowego
5 dag. kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa;
czekolada mleczna
masło
Wykonanie;
Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i aromatem waniliowym na gładką masę. lub zmiksować. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, . Następnie stopniowo dodawać zmielony ser i wymieszać . Na koniec zmiksować na małych obrotach. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z serem łyżką drewnianą . Tortownicę o średnicy 22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę serową, wyrównać wierzch i piec w 175 C. w nagrzanym piekarniku około 60 – 70 minut. Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Polewa;
czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem,wymieszać polewa ta szybko zastyga, ale jest pyszna).