Składniki:
Ciasto;
35 dag. mąki pszennej
25 dag. masła lub margaryny lub pół na pół
2 jajka
1 żółtko
15 dag. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżka kwaśnej śmietany
Masa makowa;
1/2 kg. maku
35 dag. cukru
10 dag. masła
5 dag. mąki
9 jajek
bakalie według swojego upodobania
Wykonanie;
Ciasto;
Margarynę lub masło posiekać z mąką, dodać resztę składników zarobić szybko ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na około30 minut.Po tym czasie ciasto wyłoży na blaszkę wysmarowana margaryną i posypana bułka tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Masę makową wyłożyć na ciasto na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku 170-180C.(zależy od piekarnika) około 50-60 minut. Po upieczeniu wierzch ciasta udekorować smażoną skórką pomarańczową lub polać lukrem.
Masa makowa :
Mak sparzyć, zemleć w maszynce do mięsa 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dawać do zmielonego maku i dalej ucierać. Następnie dodać miękkie masło i mąkę.Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno i dodać do maku. Na końcu dodać bakalie. Wymieszać.