Składniki ;
Ciasto kruche:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
25 dag.masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
Masa serowa;
Składniki ;
Ciasto kruche:
3i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
25 dag.masła
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
Masa serowa;
1 szklanka cukru
1duże opakowanie cukru waniliowego
5 żółtek
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
bakalie jak ktoś lubi
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
cukier puder
Wykonanie;
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesianą mąkę siekamy z masłem , dodajemy resztę składników na ciasto kruche i zagniatamy.Ciasto kruche dzielimy na 2 części – 2/3 i 1/3 . 2/3
ciasta wkładamy do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 cześć ciasta wkładamy do zamrażalki . 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno natłuszczonej blachy 20×30 cm. posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno blachy wyłożonej ciastem kruchym wykładamy masę serową.
Masa serowa:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremowy puch, następnie dodajemy na przemian pozostałe składniki; ser biały, mleko, olej, budynie, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.
Beza;
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę ziemniaczaną. Sztywną pianę z białek wykładamy na masę serową, na wierzch i na bezę ścieramy na dużej jarzynowej tarce zamrożone ciasto z zamrażarki. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. około 60 minut . Po upieczeniu sernik pozostawiamy w zamkniętym piekarniku na około 30 minut, co zmniejsza ryzyko opadnięcia sernika. Następnie sernik wyciągamy z piekarnika studzimy i posypujemy wierzch cukrem pudrem.