Składniki:
1 budyń bez cukru czekoladowy
1 cukier waniliowy
20 dag. masła lub margaryny
5 żółtek (białka na pianę)
20 dag. cukru pudru
10 dag. mąki pszennej
10 dag. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy maślanej dodać pianę z białek, delikatnie łączyć i dodawać partiami przesianą mąkę i wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tarta lub wyłożonej papierem do pieczenia, do pozostałej części ciasta dodać budyń czekoladowy w proszku i łyżkę wody, wymieszać i wyłożyć na jasną masę. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. około 40-50 minut.Po upieczeniu można babkę posypać cukrem pudrem.