Składniki;

2 kg. cukinii
1i ½ kg. papryki czerwonej
½ kg. papryki żółtej
1i ½ kg. pomidorów
1 kg. cebuli

Wykonanie;

Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, pomidory zalewamy wrzątkiem czekamyokoło5 minut, obieramy ze skórki i też kroimy w kostkę, paprykę wkładamy do garnka i gotujemy około 10 minut, następnie kilka razy zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, kroimy w paski. Cebulę obieramy kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka, podlewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości, następnie gorące leczo wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 15-20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.Studzimy słoiki i wynosimy do spiżarni lub piwnicy.W zimę wyjmujemy słoiki, dokładamy kiełbaskę lub mięso doprawiamy do smaku koncentratem , przyprawami i leczo gotowe.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *