Składniki:

Ciasto:

25 dag. margaryny
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
5 jajek
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

3/4 litra mleka
3/4 szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
20 dag. masła
12 dag. margaryny
sok z 2 cytryn

Wykonanie;

Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach x 36 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 12 minut w temperaturze 170 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *