Składniki;
1/2 główki kapusty pekińskiej
1/2 dużej czerwonej cebuli
1 marchewka
1 łyżkę śmietany gęstej
1 łyżkę majonezu
2 łyżki mleka,
kilka kropli sok z cytryny
1 łyżeczkę cukru
sól
pieprz
Wykonanie;
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, jeśli te są brzydkie. Kapustę drobno poszatkować . Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Do większej miski przełożyć kapustę, cebulę i marchewkę. Do warzyw dodać śmietanę, mleko, majonez, sok z cytryny i cukier. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie dobrze wymieszać. Tak przygotowaną surówkę wstaw do lodówki na 2 godziny.