Składniki;
1/2 kg. mąki
5 dag. drożdży świeżych
5 dag. masła
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
odrobina soli
Wykonanie;
Z drożdży, łyżki cukru, 3 łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól . Żółtka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać do mąki, wlać wyrośnięte drożdże. W ciepłym mleku rozpuścić masło i połączyć z mąką. Wyrobić ciasto aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie zarobić i znów odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklanką. Nadziewać marmoladą lub ulubioną konfiturą lub dżemem, połączyć brzegi ciasta i zrobić kształt kuli i ułożyć do wyrośnięcia .W rondlu rozgrzać olej lub fryturę i wkładać pączki górą pączka do dołu, obracać na druga stronę smażyć na rumiano. Delikatnie wyjmować i odsączać na papierowym ręczniku. Po przestygnięciu paczki polukrować lub posypać cukrem pudrem .