KNEDLE Z MORELAMI ELI

Składniki;

8 moreli
25-30 dag. ziemniaków
1 cukier waniliowy
1 łyżka maki pszennej
4-5 dag. mąki kartoflanej
1i 1/2 dag. kaszy manny
1 łyżka masła
1 żółtko
sól
8 sztuk cukier w kostkach

Wykonanie;

Ziemniaki umyć i nie obierać ugotował , odlać,wodę obrać i przecisnąć przez praskę. Masło stopić.Ziemniaki,cukier waniliowy,stopione masło,mąkę pszenną,make kartoflana,kasze manna,sól,żółtko zamieszać i zagnieść ciasto.Przykryć i odstawić na bok na 15-20 minut.Morele umyć,nadciąć,wyjąc pestki,a włożyć na to miejsce kostkę cukru. Z ciasta zrobić wałek pokroić go na 8 części.Każdą morele zawinąć w kawałek ciasta i obtulać w kaszy mannie,gotować w posolonej wodzie około 6-8 minut od wypłynięcia na wierzch.Podawca z masłem z tartą bułką lub ze śmietaną i cukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *