Składniki;
400 sztuk świeżo rozwiniętych kwiatów mniszka
2 cytryny
1 kg. cukru
Wykonanie;
Kwiaty z mniszka opłukać dokładnie ze wszystkich zanieczyszczeń,włożyć do emaliowanego garnka i zalać 1 litrem przegotowanej wody.Po kilku godzinach garnek postawić na małym ogniu i gotować 15 minut pod koniec dodać dobrze umytą pokrojoną w plastry cytrynę i odstawić na 24 godziny.Po tym czasie odcedzić przez gazę wyciskając resztki kwiatów.Do uzyskanego syropu wsypać cukier i gotować 1,5 godziny-2 godzin.Do smaku można dodać trochę skórki pomarańczy.Z podanych składników uzyskuje się około 2 szklanek syropu , który smakiem przypomina miód.Należy zlać go do czystych słoików i pasteryzować około 10 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.Syrop można dodawać do herbaty lub jeść z pieczywem.Zapobiega grypie ma działanie wykrztuśne wzmacnia organizm.