Składniki:
1 kg. fasolki szparagowej
Składniki na zalewę:
1 litr wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Fasolkę umyć poobcinać końcówki jeżeli jest łyko to je też ściągnąć. Fasolkę włożyć do garnka i gotować 5 minut. Po obgotowaniu i odcedzeniu fasolkę ułożyć w słoikach. W garnku zrobić zalewę i zalać fasolkę w słoikach. Zakręcić słoiki i wstawić do pasteryzacji. Gotować około 40 minut na małym ogniu od momentu zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie słoiki wyjąc i ułożyć na ściereczce żeby wystygły. Następnego dnia powtórzyć pasteryzację, też pasteryzował na bardzo małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki i odstawić do wystygnięcia. Gdy słoiki wystygną wynieść do spiżarni.