Składniki:
5 kg. ogórków gruntowych
8 cebul
2 pęczki natki pietruszki
4 łyżki soli
Zalewa:
1 szklanki oleju
1 szklanki octu 10%
1 szklanki cukru
1 łyżki mielonego pieprzu czarnego
1 łyżki soli
Wykonanie;
Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, natkę siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny.
Zalewa;
Składniki zalewy podgrzewamy, do rozpuszczenia się cukru, studzimy. Po 3 godzinach z ogórków wylewamy powstały sok, dodajemy zalewę, mieszamy, przekładamy do słoików, ugniatając łyżką.Do ogórków dolewamy pozostałą w misce zalewę. Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.Studzimy i wynosimy słoiki do spiżarni.