OBŁOCZEK AGRESTOWY

Składniki;

Ciasto ;

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
20 dag. masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa agrestowa;

1-litrowy słoik kompotu agrestowego
2 budynie waniliowe
2-4 łyżki cukru

Beza:

6 białek
1i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść płatków migdałowych( jak ktoś chce)

Masa śmietanowa:

1/2 litra śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie;

Ciasto ;

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte, lecz lekko kruszące się ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach dolnych 20 x 35 cm. wyłożonych papierem do pieczenia. Pierwszy spód pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 C. (lub do 180 C. bez termoobiegu). Na drugi spód przygotowujemy bezę. Bezę wykładamy na drugi, nie upieczony jeszcze spód ciasta. Wierzch wyrównujemy i jak ktoś chce to posypujemy płatkami migdałowymi Pieczemy 35 minut, w tej samej temperaturze, co poprzednio,jeżeli ktoś nie ma dwóch jednakowych blaszek to upiec najpierw jedno ciasto ściągnąć z blaszki i wyłożyć ponownie papierem do pieczenia rozłożyć ciasto i na wierzch beze i piec tak jak podane w przepisie.

Masa agrestowa;

Kompot agrestowy przelać przez sitko, zachowując zarówno sok, jak i owoce agrestu. Odmierzyć 3 szklanki soku, uzupełniając brakującą cześć wodą. Dwie szklanki zagotować, a trzecią wymieszać z budyniami i cukrem .Rozrobione budynie wlać do wrzącego soku i mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać agrest z kompotu tyle ile było w słoiku. Wymieszać. Gorący budyń z agrestem wyłożyć na podpieczonym cieście.

Beza:

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Bezę wykładamy na drugi, nie upieczony jeszcze spód ciasta. Wierzch wyrównujemy i jak ktoś chce to posypujemy płatkami migdałowymi Pieczemy 35 minut, w tej samej temperaturze, co poprzednio.

Masa śmietanowa:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy i wykładamy na masę agrestową.
Ciasto z bezą delikatnie wyjmujemy z blaszki i układamy na warstwie śmietanowej, bezą do góry.Bezę można polać odrobiną polewy czekoladowej. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Ułożenie ciasta;
Ciasto+masa agrestowa+ śmietana ubita+ ciasto z bezą

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *