Składniki:
1 kapusta czerwona
4 cebule
4 jabłka
sól
Zalewa:
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki octu 10 %
7 łyżek cukru
1 łyżka soli
1 i1/2 litra wody
Wykonanie;
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i poszatkować. Włożyć poszatkowaną kapustę do garnka sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.Cebulę obrać, pokroić w piórka i posypać solą,gdy zmięknie odcisnąć z nadmiaru soku.Jabłka umyć, obrać i zetrze na tarce o dużych oczkach.
Zalewa;
Składniki zalewy zagotować, dodać kapustę, cebulę i jabłka. Całość gotować 5 minut.Sałatkę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut
od chwili zagotowania się wody w garnku.Po tym czasie wyjąc słoiki z garnka wystudzić i wynieść do spiżarni.