Składniki;

 

1 kg. zielonych ogórków

1 główka czosnku

1 kg. cukinii lub kabaczka(u mnie bez)

1 kg patisonów

3 kolorowe papryki

3 cebule

spora garść kolorowego pieprzu

2 łyżki soli

 

Zlewa;

 

 

1,5 szklanki octu 10%

3 szklanki cukru

 

Wykonanie;

 

 

Ogórki ze skórką kroimy w plastry, patisony i cukinię oczyszczamy i kroimy w pół plastry.Papryki kroimy w paski, cebulę w pół plastry, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, obrany imbir trzemy na grubych oczkach tarki, dajemy sól i pieprz.Wszystko mieszamy, wrzucamy do miski i odstawiamy na 6 godzin.

Zalewa;

 

Po tym czasie gotujemy zalewę z cukru i octu.Gorącą zalewę wlewamy do sałatki, mieszamy. Układamy dość ciasno w słoikach. Resztę zalewy wlewamy na wierzch słoików, pasteryzujemy około 25 minut od chwili zagotowania się wody w garnku

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *