Składniki;

 

250 g. mąki

1/2 szklanki miodu

1/2 szklanki śmietany

1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

2 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka pokrojonej  drobno kandyzowanej skórki z pomarańczy

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1/2 łyżeczki mielonych goździków

Ponadto;

połówki orzechów włoskich do dekoracji

polewa czekoladowa

 

Wykonanie;

 

Do rondla z grubym dnem wlej miód. Ogrzewaj go po woli, aż stanie się płynny. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Miód zestaw z ognia i stopniowo łyżką wsypuj do niego mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbij jajka, cały czas mieszając , by zrobiła się gładka masa, dodaj cynamon goździki, skórkę z pomarańczy i cytryny ,oraz orzechy laskowe i śmietan.Pomieszaj. Ciasto powinno być dosc gęste. Jeśli takie nie jest dosyp więcej mąki.Prostokątną podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.Piekarnik rozgrzej do 180 C., włóż  formę z ciastem i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Wystudź piernik , polej go polewa. Możesz ją zrobić z gorzkiej czekolady stopionej z 2 łyżkami masła.Udekoruj połówkami orzechów włoskich.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *