Składniki;
250 g. mąki
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pokrojonej drobno kandyzowanej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki mielonych goździków
Ponadto;
połówki orzechów włoskich do dekoracji
polewa czekoladowa
Wykonanie;
Do rondla z grubym dnem wlej miód. Ogrzewaj go po woli, aż stanie się płynny. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Miód zestaw z ognia i stopniowo łyżką wsypuj do niego mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbij jajka, cały czas mieszając , by zrobiła się gładka masa, dodaj cynamon goździki, skórkę z pomarańczy i cytryny ,oraz orzechy laskowe i śmietan.Pomieszaj. Ciasto powinno być dosc gęste. Jeśli takie nie jest dosyp więcej mąki.Prostokątną podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.Piekarnik rozgrzej do 180 C., włóż formę z ciastem i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Wystudź piernik , polej go polewa. Możesz ją zrobić z gorzkiej czekolady stopionej z 2 łyżkami masła.Udekoruj połówkami orzechów włoskich.