MAZUREK MARCEPANOWY

Składniki:

15 dag. mąki

7 dag. masła

2 jajka

4 dag. cukru

1 cukier waniliowy

Blat marcepanowy:

16 dag. marcepanu

2 jajka

3 dag. mąki

Krem:

4 dag. masła

1 łyżką cukru pudru

1 łyżeczka spirytusu

Ciasto:

Wykonanie:

Masło posiekać z cukrem mąką i jajkami .Zagnieść ciasto i schłodzić. Rozwałkować  wyłożyć formę o średnicy 18  cm. ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 35 minut w 180  C.

Blat marcepanowy:

Wykonanie:

Masło utrzeć dodać marcepan ucierając dodawać po kolei jajka, wsypać mąkę wymieszać. Masę rozsmarować na blasze piec 45 minut w 180  C.

Krem:

Wykonanie:

Masło ubić z cukrem aż zbieleje następnie dodać spirytus i wymieszać .Ciasto posmarować dżemem morelowym ,przykryć blatem marcepanowym, posmarować kremem .Przykryć rozwałkowaną masą cukrową udekorować owocami kandyzowanymi i czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *