Składniki:
1 kaczka
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
Nadzienie:
56 kwaśnych jabłek
1 łyżka majeranku
dodatkowo:
5 jabłek
1i1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżka majeranku
Wykonanie:
Kaczkę tuszkę natrzyj mieszanką solą pieprzem i suszonym majerankiem. Jabłka obierz pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki. Przypraw łyżką majeranku i włóż do kaczego brzuszka. Zepnij wykałaczkami i zasznuruj bawełnianą nitką. Zwiąż też nóżki. Ułóż w natłuszczonej brytfannie i piecz w piekarniku około 2 godziny w 180 C. Gdy kaczka ma złocisty kolor przykryj foremkę pokrywką lub folią aluminiową. Po godzinie pieczenia wytapia się sporo tłuszczu,1-2 łyżki przełóż na patelnię resztę jabłek pokrój na ćwiartki i jeszcze na pół. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz dodaj sok z cytryny i cukier. Przypraw majerankiem. Duś przykryciem aż zmiękną lecz się nie rozgotują. Kaczkę podziel na porcje i podawaj z duszonymi jabłkami.