KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI

Składniki:

1 kaczka

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżka soli

1 łyżka majeranku

Nadzienie:

56 kwaśnych jabłek

1 łyżka majeranku

dodatkowo:

5 jabłek

1i1/2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru

1 łyżka majeranku

Wykonanie:

Kaczkę tuszkę natrzyj mieszanką solą pieprzem i suszonym majerankiem. Jabłka obierz pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki. Przypraw łyżką majeranku i włóż do kaczego brzuszka. Zepnij wykałaczkami i zasznuruj bawełnianą nitką. Zwiąż też nóżki. Ułóż w natłuszczonej brytfannie i piecz w piekarniku około 2 godziny w 180  C. Gdy kaczka ma złocisty kolor przykryj foremkę pokrywką lub folią aluminiową. Po godzinie pieczenia wytapia się sporo tłuszczu,1-2 łyżki przełóż na patelnię resztę jabłek pokrój na ćwiartki i jeszcze na pół. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz dodaj sok z cytryny i cukier. Przypraw majerankiem. Duś  przykryciem aż zmiękną lecz się nie rozgotują. Kaczkę podziel na porcje i podawaj z duszonymi jabłkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *