Składniki:
25 dag łopatki wieprzowej
25 dag. wędzonych żeberek
25 dag. surowego wędzonego boczku
wędlina ze święconki
2 litry serwatki
korzeń chrzanu
por
seler
marchewka
pietruszka
2liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 gałązki lubczyku
sól
pieprz
tarty chrzan do smaku
szczypiorek do dekoracji
dodatkowo:
jajka ugotowane na twardo
chleb
Wykonanie:
W niewielkiej ilości wody ugotuj mięso z łopatki ,żeberka i boczek pokrojony w kostkę, wędliny zalej serwatką. Zagotuj i odstaw.
Dodaj jarzyny starte na grubej tarce posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości). Przypraw solą i pieprzem zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj przez 20 minut. Dodaj lubczyk. Do zagotowanej zupy dodaj dużo startego sparzonego chrzanu wg. Nie gotuj. Gorąca zupę podaj z jajkiem na twardo i posyp szczypiorkiem.