POLĘDWICZKI W BOCZKU

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe po około 30 dag.każda

20 plasterków boczku

1 łyżka posiekanego rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

olej

sól

pieprz

sznurek

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 190  C.Mięso umyć osuszyć .Oprószyć solą i pieprzem  obsmażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odstawić do wystygnięcia. Przygotować kilka kawałków sznurka do obwiązania mięsa dookoła  4-5 sznurków i   2 sznurki dłuższe do przewiązania wzdłuż .Sznurki rozłożyć na  desce  w kolejności najpierw  dłuższe a na nich   odstępach 2-3  cm. Na nich położyć plastry boczku  by  na siebie zachodziły, posypać ziołami. Położyć na tym mięso owinąć boczkiem związać sznurkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 25-35 minut. Z gotowego mięsa zdjąć sznurki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *