Składniki:
ciasto:
250 g. margaryny
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki płatków migdałowych na wierzch
1 kg. masy makowej
Masa serowa:
70 dag. twarogu sernikowego
3 jajka
100 ml. kremówki
6 dag. budyniu waniliowego lub śmietankowego
8 dag. miękkiej margaryny lub masła
10 dag. cukru pudru
Wykonanie:
Masa serowa
Wykonanie:
Margarynę utrzyj na puszystą masę ,dodając po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawaj porcjami twaróg. Mieszaj aż masa będzie gładka. końcu dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Na podpieczony kruchy spód nałóż masę makową ,następnie nałóż masę serową i wyrównaj. Posyp startym ciastem i płatkami migdałowymi. Sero-makowiec włóż do piekarnika nagrzanego 180 C. i piecz 60 minut. Wyłącz piekarnik i po 10 minutach wymnij sernik. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień