Składniki:
40 dag .mąka pszenna
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
Składniki:
1łyżeczka cynamonu
1szklanka cukru (niekoniecznie)
1-2 łyżki masła
1i1/2 kg. jabłek
Kruszonka
Składniki:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
40 dag. mąki
1cukier waniliowy
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę masło, jajko i żółtka ,śmietanę i proszek do pieczenia siekamy nożem i szybko zagniatamy
ciasto, schładzamy w lodówce około 30 minut .Jabłka obieramy ścieramy na grubej tarce dodajemy cukier, cynamon, masło i smażymy, studzimy.
Kruszonka:
Wykonanie:
Masło, cukier i cukier waniliowy i mąkę mieszamy i łączymy składniki. Dajemy do lodówki, schładzamy. Kruche ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Na ciasto wykładamy zimne jabłka, a na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy około 40 minut w 180 C.