Składniki:
Ciasto drożdżowe
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
125 g. margaryny
1łyżeczkę smalcu
5 dag. drożdży
1/4 litra letniego mleka
3 żółtka
2 całe jaja
szczypta soli
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
W misce pokruszyć drożdże, wlać 2 łyżki letniego mleka z tego 1/4litra, posypać 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Następnie ubić mikserem jajka i żółtka, do drożdży, dodać mąkę i resztę składników, wyrobić najlepiej rękoma. Dodać stopiony letni tłuszcz i jeszcze raz wyrabiać do momentu , aż pojawią się pęcherzyki z powietrza na cieście. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnięte, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować, dość cienko na kształt prostokąta. Wyłożyć na ciasto mak, równo rozłożyć i zawijać jak roladę, tak żeby łączenie było od spodu blachy. Najlepiej podłożyć papier do pieczenia w trakcie zawijania i przełożyć na blachę.
Masa Makowa:
1/2 kg maku
2 żółtka białka na końcu ubić na sztywno
1i1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oliwy
1/4 kostki margaryny
1olejek migdałowy do smaku
bakalie rodzynki orzechy posiekane czy migdały w/g upodobań smakowych
Wykonanie:
Mak sparzyć gotującym mlekiem, lub wodą .Po chwili odcedzić i przepuścić 2 razy przez maszynkę Mak utrzeć z cukrem i żółtkami. Oliwę i margarynę zagotować w rondelku i gotującą wlać do maku wymieszać. Dodać olejek migdałowy, bakalie i pianę z białek. wszystko połączyć i wyłożyć na ciasto.
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 do 1i1/2 szklanki mąki ,ile tłuszcz wchłonie
Wykonanie:
Makowiec posmarować roztopionym tłuszczem , i posypać kruszonka. Piec w
nagrzanym piekarniku 185 .C termoobieg. około 30 min ,aż się lekko zarumieni, Lekko przestygnięty polukrować.
Lukier:
1 małe białko
cukier puder
sok z 1/2 cytryny.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby nie było grudek , nie może też być zbyt rzadki, bo spłyniedodać trochę cukru pudru i wymieszać.