Składniki:

1/2 kostki margaryny

1i 1/2 szklanki mąki

1/3 szklanki cukru do ciasta

3/4 szklanki cukru do białek

1 łyżka śmietany kwaśnej

1/2 paczki proszku do pieczenia

4 jaja

70-80 dag rabarbaru

1 budyń waniliowy

Wykonanie:

Margarynę,mąkę,1/3 szklanki cukru, śmietanę, proszek do pieczenia,  żółtka zagnieść. Wyrobione ciasto wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec około15 minut w 180  C. Oczyszczony rabarbar pokroić w 2  cm.  słupki, wrzucić do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dosłodzić do smaku i zagotować. Budyń rozrobić w minimalnej ilości wody, wlać do gotującego rabarbaru i zagotować. Tak przygotowany rabarbar wylać na podpieczony spód. Na to rozłożyć ubite białka z cukrem 3/4 szklanki i piec 30 min. na 180  C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *