Składniki:

Ciasto:

25dkg margaryny

1 i 1/2 szklanki cukru

3 łyżki kakao

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

 1i 1/2szklanki mąki pszennej

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

 

Margarynę rozpuścić ,wsypać cukier i kakao ,wlać 5 łezek zimnej wody wymieszać i ostudzić. Dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem ,wymieszać .Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Ciasto wylać na blachę 25X35 cm .Piec w temp 170  C 25 minut.

 Masa miętowa:

 2 szklanki śmietanki kremówki

4 łyżeczki żelatyny

2 opakowanie landrynek miętowych po 90g.

1 opakowanie delicji  300  g.

Wykonanie:

 Landrynki zalać 100 ml. gorącej wody ,mieszać aż do rozpuszczenia na kuchence na malutkim gazie. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody ,gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści i przestudzić .Kremówkę schłodzić ,ubić ,dodać syrop z cukierków i żelatynę. Ostudzone ciasto podzielić na dwie części .Dolny blat posmarować połową masy , wyłożyć delicje czekoladą do spodu ,rozsmarować pozostała masą i przykryć drugim blatem ciasta. Górę ciasta polać polewa czekoladową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *