Składniki;

Biszkopt:
6 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
6 białek
28 dag. cukru
8 dag .płatków migdałowych
Ponadto:
agrest z kompotu
1/2 litra kremówki 36%
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
3 galaretki  agrestowe

Wykonanie;

Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić z cukrem ,dodać żółtka i jeszcze ubijać do połączenia się żółtek,dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać lekko łyżką drewnianą.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w nagrzanym piekarniku 180C.około 20 minut.

Beza;
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posypać płatkami migdałowymi. Piec na złoty kolor w temperaturze 150 C. przez 35 minut.
Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody, wystudzić. Agrest osączyć z kompotu. Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru i rozpuszczonej żelatyny. Na biszkopt wyłożyć osączony agrest, następnie na niego wlać tężejącą galaretkę,odstawić do wystygnięcia i na galaretkę wyłożyć  ubitą śmietanę i na końcu na śmietanę dać ciasto bezowe. Schłodzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *