Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Masa :

2 puszki ananasa

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Piana:

3 białka z jaj

1/2 szklanki cukru

15dag . kokosu

Ponadto:

dżem

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka,obydwie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane. Na końcu dodać olej wymieszać. Wyłożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piecz w temperaturze 180 C. 20-25 minut.Jeśli chcemy można biszkopt przekroić na pół wzdłuż i przesmarować go dżemem, wtedy nie trzeba go już nasączać.

Masa budyniowa:

Z ananasa odlać sok.Owoce pokroić w kostkę. Na soku ugotować budyń.Gdy budyń się ugotuje wrzucić do niego ananasa i wymieszać.Masę wyłożyć na biszkopt, który można wcześniej nasączyć wodą z cytryną.Odstawić do wystudzenia.

Piana:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier , a następnie kokos.Wymieszać.Wyłożyć na ostudzoną masę budyniową i zapiekać na złoty kolor około 20 minut w temperaturze 160C.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *