Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa :
2 puszki ananasa
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Piana:
3 białka z jaj
1/2 szklanki cukru
15dag . kokosu
Ponadto:
dżem
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka,obydwie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane. Na końcu dodać olej wymieszać. Wyłożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piecz w temperaturze 180 C. 20-25 minut.Jeśli chcemy można biszkopt przekroić na pół wzdłuż i przesmarować go dżemem, wtedy nie trzeba go już nasączać.
Masa budyniowa:
Z ananasa odlać sok.Owoce pokroić w kostkę. Na soku ugotować budyń.Gdy budyń się ugotuje wrzucić do niego ananasa i wymieszać.Masę wyłożyć na biszkopt, który można wcześniej nasączyć wodą z cytryną.Odstawić do wystudzenia.
Piana:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier , a następnie kokos.Wymieszać.Wyłożyć na ostudzoną masę budyniową i zapiekać na złoty kolor około 20 minut w temperaturze 160C.