ANGIELSKIE APPLE PIE

Składniki;

250g. zimnego masła
400g. mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru
około 1/2 szklanki lodowatej wody
szczypta soli
1 łyżka mleka

Nadzienie;

2/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 duże jabłka
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie;

Mąkę posiekać z masłem i szczyptą soli .Zagniatając wlać tyle wody by powstało elastyczne ciasto.Uformować z niego kulę, zawinąć w folię , włożyć do lodówki na 40 minut.Jabłka obrać przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne , pokroić w plastry.Skropić sokiem z cytryny.Mąkę połączyć z cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową, wymiesza z jabłkami. 3/4 ciasta rozwałkować wylepić formę o średnicy24 cm..Nałożyć jabłka.Resztę ciasta rozwałkować, wycia w nim otworki, przykry jabłka.Piec 40 minut w temperaturze 200C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *