AZJATYCKIE SZASZŁYKI WOŁOWE

Składniki;

1/2 kg . młodej polędwicy wołowej

2 łodygi trawy cytrynowej

2 ząbki czosnku

papryczka chili

2 łyżki cukru brązowego

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

szczypta cynamonu

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

 

Wykonanie;

 

Umyj i osusz mięso, pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien, przełóż do miski. Umyj trawę cytrynową i posiekaj , zmiksuj ja w blenderze, z posiekanym czosnkiem, papryczką , olejem, sosami i przyprawami na gładką masę.Zalej mięso masą i dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki. osącz plastry mięsa z zalewy i luźno ponabijaj je  na patyki do szaszłyków. Ułóż szaszłyki na tacce do grillowania , owiń folią aluminiową i odstaw ponownie do lodówki na kilka a nawet na kilkanaście godzin.. Rozgrzej grill ogrodowy ułóż szaszłyki na ruszcie griluj po 2 minuty z każdej strony.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *