Składniki;
1/2 kg . młodej polędwicy wołowej
2 łodygi trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
szczypta cynamonu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Wykonanie;
Umyj i osusz mięso, pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien, przełóż do miski. Umyj trawę cytrynową i posiekaj , zmiksuj ja w blenderze, z posiekanym czosnkiem, papryczką , olejem, sosami i przyprawami na gładką masę.Zalej mięso masą i dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki. osącz plastry mięsa z zalewy i luźno ponabijaj je na patyki do szaszłyków. Ułóż szaszłyki na tacce do grillowania , owiń folią aluminiową i odstaw ponownie do lodówki na kilka a nawet na kilkanaście godzin.. Rozgrzej grill ogrodowy ułóż szaszłyki na ruszcie griluj po 2 minuty z każdej strony.