Składniki:

 

1szklanka kaszy gryczanej

20 dag. białego sera

3 jajka

1 cebula

2 łyżki posiekanej natki

sól

pieprz

1 łyżka mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Kaszę opłucz na sicie, ugotuj na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Odstaw do napęcznienia, ostudź. Cebulę obierz, posiekaj. Kaszę przełóż do miski, dodaj ser, natkę, jajka, mąkę, cebulę i proszek do pieczenia. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem Formę do babki natłuść, posyp bułką tartą. Napełnij ciastem, wierzch wyrównaj. Piecz 40 minut w temperaturze 180 C. Babkę polej kwaśną śmietaną, posyp pokruszonym białym serem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *