BABECZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki:

 

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki pszennej mąki

łyżki ciemnego kakao

3/4 szklanki mąki krupczatki

3/4 szklanki cukru pudru

20 dag. masła

2 żółtka

1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ponadto:

 

1/2litra śmietany kremówki

ulubione owoce

2 opakowania zagęstnika do śmietany

1/2 szklanki cukru pudru

kilka kropli soku z cytryny

Wykonanie:

 

Mąki przesiej, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i kakao, połącz. Dodaj zimne masło, posiekaj. Dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. wylep metalowe foremki do babeczek. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180-200C. Ostudź. Śmietanę kremówkę ubij   sokiem z cytryny i zagęstnikami do śmietany. Wsyp cukier puder, wymieszaj. Śmietaną napełnij babeczki. Owoce obierz, pokrój na małe kawałki, posyp babeczki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *