Składniki:

Kruche ciasto:

15dag.mąki

1 jajko

8 dag. masła lub margaryny

5 dag. cukru

szczypta soli

mąka do posypania blatu

tłuszcz do blachy

Ciasto ptysiowe:

8 dag. mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3jajka

3 dag. masła lub margaryny

1/2 łyżeczki cukru

szczypta soli

Do dekoracji:

3-kiwi

6łyżek konfitury agrestowej (lub morelowej

 

Wykonanie:

 

Kruche ciasto:

 

Wyrobić mąkę ze schłodzonym, utartym tłuszczem, jajkiem, cukrem i solą na jednolitą masę. Włożyć ciasto do miski, odstawić na pół godziny do lodówki.

Ciasto ptysiowe:

Zagotować w garnku pół szklanki wody z solą, cukrem i tłuszczem. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, wsypać na wrzątek. Mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć garnek z ognia, dodać jedno jajko. Ostudzić ciasto, dodać  pozostałe jajka. Rozwałkować kruche ciasto na posypanym mąką blacie. Wyciąć sześć kołek o średnicy 10 cm. Ułożyć spody babek na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blasze. Napełnić szprycę ciastem ptysiowym, wycisnąć na każdym spodzie brzeg z ciasta. Piecz babeczki przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200C, ostudzić. Obrać kiwi, pokroić na plasterki. Napełnić babeczki łyżeczką konfitury, przykryć plasterkami kiwi. Zagotować 1/2 szklanki wody z łyżeczką cukru. Dodać polewę do tortów, rozmieszać, zagotować. Posmarować owoce polewą, ostudzić. Babeczki podawać ze śmietaną.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *