Składniki:
Kruche ciasto:
15dag.mąki
1 jajko
8 dag. masła lub margaryny
5 dag. cukru
szczypta soli
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
Ciasto ptysiowe:
8 dag. mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3jajka
3 dag. masła lub margaryny
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Do dekoracji:
3-kiwi
6łyżek konfitury agrestowej (lub morelowej
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Wyrobić mąkę ze schłodzonym, utartym tłuszczem, jajkiem, cukrem i solą na jednolitą masę. Włożyć ciasto do miski, odstawić na pół godziny do lodówki.
Ciasto ptysiowe:
Zagotować w garnku pół szklanki wody z solą, cukrem i tłuszczem. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, wsypać na wrzątek. Mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć garnek z ognia, dodać jedno jajko. Ostudzić ciasto, dodać pozostałe jajka. Rozwałkować kruche ciasto na posypanym mąką blacie. Wyciąć sześć kołek o średnicy 10 cm. Ułożyć spody babek na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blasze. Napełnić szprycę ciastem ptysiowym, wycisnąć na każdym spodzie brzeg z ciasta. Piecz babeczki przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200C, ostudzić. Obrać kiwi, pokroić na plasterki. Napełnić babeczki łyżeczką konfitury, przykryć plasterkami kiwi. Zagotować 1/2 szklanki wody z łyżeczką cukru. Dodać polewę do tortów, rozmieszać, zagotować. Posmarować owoce polewą, ostudzić. Babeczki podawać ze śmietaną.