Składniki:
50 dag. ziemniaków
2 ząbki czosnku
szczypta kurkumy
1 jajko
2 łyżki parmezanu
szczypiorek
gałka muszkatołowa
pieprz
Dip:
1 ogórek
1 ząbek czosnku
koperek
20 dag. greckiego jogurtu
ocet winny
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Obrany czosnek rumienię na oliwie. Do ziemniaków dodaję czosnek, pieprz, parmezan i gałkę, miksuję, studzę. Dodaję żółtko, posiekany szczypiorek i znowu miksuję. Na koniec dodaję ubite białko, delikatnie mieszam. Porcje masy wkładam do foremek papierowych i piekę 15 minut w temp. 180 C.
Przygotowuję dip:
Ścieram ogórek na tarce jarzynowej, odciskam, czosnek obieram, siekam, koper drobno kroję,dodaję do ogórka, mieszam z jogurtem doprawionym solą, pieprzem i łyżeczką octu i oliwy.