Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
30 dag . cukru
25 dag. masła lub margaryny
4 jajka
1 mała szklanka mleka lub śmietany
3 łyżki kakao
1 paczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania lub polewa do polania
Wykonanie:
Masło utrzeć do białości, dodać 20dag. cukru, żółtka, cukier waniliowy,przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko (lub śmietanę) i na końcu ubitą pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę. Jedną część ciasta zmieszać z kakaem i resztą cukru 10 dag.Wyłożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej bułka tartą keksówki najpierw warstwę ciasta białego a na wierzch warstwę ciasta z kakaem.Piecz w 180C.około 45-55 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub oblać polewa według uznania.