BABKA BIAŁO CZARNA

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

30 dag . cukru

25 dag. masła lub margaryny

4 jajka

1 mała szklanka mleka lub śmietany

3 łyżki kakao

1 paczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

cukier puder do posypania lub polewa do polania

 

Wykonanie:

 

Masło utrzeć do białości, dodać 20dag. cukru, żółtka, cukier waniliowy,przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko (lub śmietanę) i na  końcu ubitą pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę. Jedną część ciasta zmieszać z kakaem i resztą cukru 10 dag.Wyłożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej bułka tartą keksówki najpierw warstwę ciasta białego a na wierzch warstwę ciasta z kakaem.Piecz w 180C.około 45-55 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub oblać polewa według uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *