Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka z czubkiem mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. margaryny roztopionej ciepłej
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Odłożyć szklankę tych ubitych jajek. Będą potrzebne do części ciemnej.Do jajek przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Dodać ciepłą ciepłą margarynę i mieszać. 3/4 ciasta wylać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty dodać pozostawione ubite jajka i przesiane kakao. Wymieszać i wylać przez środek babki. Całość przemieszać spiralnie widelcem. Piecz około 45 min.w 175C. Lub do suchego patyczka. Po przestygnięciu posypać pudrem cukrem.