Składniki:

25 dag. margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

4 jajka

1i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki soku z cytryny

Lukier:

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka z cytryny

 

Wykonanie:

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej startą skórkę z cytryny i wbijać kolejno jajka, za każdym razem wszystko  ubijając. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i przesiać tą mieszankę do masy. Na zakończenie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Gotową masę przełożyć do nasmarowanej i wysypanej bułką tartą keksówki  i piecz w piekarniku nagrzanym do 180C.około 45 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny. Ilość soku musi być taka, aby cukier puder dobrze się w nim rozpuścił oraz aby lukier nie był zbyt rzadki. Gotowym lukrem polać ciasto. Ja posypałam je dodatkowo po wierzchu odrobiną startej skórki cytrynowejzwiń

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *