BABKA CYTRYNOWO TRUSKAWKOWA

Składniki:

4 jajka

22dag.cukru

1 cukier waniliowy

200g jogurtu greckiego

30 ml .oleju

26 dag. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kisiel truskawkowy bez cukru

1 kisiel cytrynowy bez cukru

łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Całe jajka ubijać do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo: jogurt,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto podzielić na 2 części: do jednej dodać kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej kisiel truskawkowy. Wymieszać. Formę z kominkiem posmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewać najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C.na około 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Zostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem albo polukrować.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *