BABKA DWUKOLOROWA ALI

Składniki:

 

15 dag.mąki pszennej

10 dag. mąki ziemniaczanej

20 dag.margaryny

20 dag.cukru

5 jajek

3 łyżki śmietany

sok z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z żółtkami dodać przesianą mąkę i resztę składników (bez kakao). Piane ubić na sztywno dodać do masy. Wymieszać wszystko razem. Podzielić ciasto na 2 części do jednej dodać kakao i wymieszać. Wylać na blachę  keksówkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą , najpierw jasne ciasto na wierzch jasnego ciasta ciemne. Piecz około 50-60 minut w nagrzanym piekarniku 170 C.Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polać polewą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *