Składniki:
1 duży kalafior (około 1 kg)
2 woreczki ugotowanego ryżu
3 łyżki bułki tartej
5 jajek
1 duża cebula
1 papryka
1 pęczek koperku
pieprz
sól
vegeta
Wykonanie:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie, po czym utłuc na cedzaku i pozostawić około 3 godziny aż ścieknie nadmiar wody Cebulę podsmażyć w niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor. Do utłuczonego kalafiora dodać cebulkę, ugotowany ryż, bułkę tartą, jaja, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz posiekany koperek. Wszystko wymieszać, doprawiając pieprzem, solą, vegetą .Masę włożyć do formy wysmarowanej masłem i obficie wysypanej bułką tartą. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Przed wyjęciem z formy babkę lekko podważyć nożem.