Składniki:
3/4 szklanki cukru pudru
18 dag. margaryny
40 dag. mąki
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
120 ml. mleka
120 ml. kawy
6 dag. cukru
2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
W rondelku stop cukier puder. Wlej mleko, podgrzewaj, aż cukier się stopi. Ostudź. Margarynę utrzyj z cukrem, stopniowo dodając 3 całe jajka i 3 żółtka. Porcjami dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, połącz. Ciasto podziel na pół. Jedną część wymieszaj z karmelem, drugą z kakao i kawą. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połowę piany dodaj do ciasta karmelowego. Resztę piany i płatki migdałowe połącz z ciastem kawowym. Ciasto nałóż na przemian do formy z kominkiem. Widelcem zrób ?spiralki?. Piecz godzinę w temperaturze 180 C. Udekoruj polewą czekoladową.