Składniki:

 

3/4 szklanki cukru pudru

18 dag. margaryny

40 dag. mąki

6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

120 ml. mleka

120 ml. kawy

6 dag. cukru

2 łyżki płatków migdałowych

 

Wykonanie:

 

W rondelku stop cukier puder. Wlej mleko, podgrzewaj, aż cukier się stopi. Ostudź. Margarynę utrzyj z cukrem, stopniowo dodając 3 całe jajka i 3 żółtka. Porcjami dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, połącz. Ciasto podziel na pół. Jedną część  wymieszaj z karmelem, drugą z kakao i kawą. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połowę piany dodaj do ciasta karmelowego. Resztę piany i płatki migdałowe połącz z ciastem kawowym. Ciasto nałóż na przemian do formy z kominkiem. Widelcem zrób ?spiralki?. Piecz godzinę w temperaturze  180 C. Udekoruj polewą czekoladową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *