Składniki:
Ciasto:
4/5 kostki margaryny
3 duże jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki mleka
Masa:
500ml. śmietanki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Mleko zagrzej i gorącym zalej kawę. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj miękką margarynę i przestudzoną kawę, wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm. wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką i piecz w 180 C. około 40 minut. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i wyłóż na przestudzone ciasto. Posyp dekoracyjnie kakao.