Składniki:
25 dag. margaryny lub masła
6 jajek
1i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
oraz:
1 kisiel cytrynowy bez cukru
1 kisiel wiśniowy bez cukru
1 łyżka kakao
1/2 szklanki suchego maku
Wykonanie:
Margarynę lub masło 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Podzielić na 4 części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Wymieszać. Wykładać łyżką do formy ciasto jest gęste, jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 40-50 minut w temperaturze 170 C. lub do suchego patyczka. Piec w formie babki z kominkiem,lub keksówce wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.