Składniki :

4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny rozpuszczona i ostudzona
aromat waniliowy
2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie;

Jajka utrzeć z cukrem i miksując stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,przesiane przez sitko . Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , zmiksować i dodać aromat waniliowy . Odlać 1/3 część ciasta , dodać do niej kakao i zmiksować . Formę keksową 35x11cm. wysmarować margaryną i oprószoną bułką tartą . Wlać do niej jasne ciasto , następnie wyłożyć ciemne ciasto na całej długości i przekroić ciasto w keksówce nożem wzdłuż aby powstał później wzorek.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piec około 45-60 minut lub do suchego patyczka .Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *