Składniki:
25 dag. masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża cytryna
Wykonanie;
Cytrynę umyć wytrzeć do sucha i skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a sok wycisnąć. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę kolejno dodawać po żółtku każde dobrze ucierając. Ciągle miksując, dodawać partiami szklankę mąki, sok i skórkę z cytryny. Do masy dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Białka ubić i wmieszać do ciasta delikatnie łyżką drewnianą. Całość przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.około 40-50 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.