BABKA NA ŚMIETANIE

Składniki:

3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
dowolny aromat do ciast
tłuszcz do formy

bułka tarta do formy

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ubijamy i dodajemy porcjami kwaśną śmietanę. Mąkę przesiewamy mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na końcu dajemy oliwę i aromat do ciast i dokładnie razem łączymy wszystkie składniki. Formę keksową smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelewamy ciasto. Pieczemy45 minut w 180 C. lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *